LCHF "Bröd"

 
Hej hej! Jag har inte ätit kolhydrater på flera veckor. Idag bakade jag "bröd" utan mjöl. Receptet hittade jag ifrån en hemsida med LCHF recept som jag förbättrat.

Ingredienser:
1 msk fiberhusk
1,5 dl skalade sesamfrön
½ dl linfrön
1 tsk bakpulver
2,5-3 dl riven ost
3 ägg

Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser och ost. Tillsätt äggen och rör ihop till en jämn massa. Häll massan på en bakpappersklädd plåt. Bred ut massan tunt med en slickepott eller gaffel. Grädda i 225 grader i 15-20 min tills brödet får en gyllenbrun färg, titta till brödet var 5:e minut. Låt svalna och skär i lämpliga bitar.
 


Kokostoppar doppat i choklad

Hej hopp!

Nu är jag tillbaka! Idag bakade jag kokostoppar som jag sedan doppade i härlig mörk choklad. Jag har minskat min sockerkonsumtion och i fortsättningen kommer jag att (försöka) lägga ut recept utan tillsatt socker. Hoppas det smakar!

Ingredienser:
2 ägg
75 gram smält smör
200 gram kokosflingor
1 tsk kanel
½ tsk kardemumma
200 gram smält mörk choklad

Gör så här
Blanda ihop alla ingredienser och rulla/pressa till små bollar. Lägg de sedan i en ugnsplåt med bakplåtspapper.
Grädda 10-12 min i 175 grader
Doppa kokostopparna i smält choklad och låt de svalna på bakplåtspapper.

Smarrigt!
 


Het bakpotatis



Enkelt och gott!
Bakpotatis tar långt tid att göra men resultatet blir fantastiskt.

Ingredienser för 2 personer:

2 bakpotatisar
2 dl creme fraiche
½-1 hackad röd chili
½-1 tsk timjan
2 msk hackad gräslök
smör
ev. salt och peppar

Gör så här:
Sätt på ugnen i god tid! Stick några hål med en gaffel/kniv i potatisen, för att de inte ska sprängas. Lägg dem på en plåt eller ugnsfast form. Baka mitt i ugnen 1-1,5 timme beroende på potatisstorleken. Prova med en provsticka/kniv om de är klara.

Blanda resterande ingredienser i en skål.

Lägg de färdigbakade potatisarna på tallrikar. Skärtvå snitt (som ett kryss) med en vass kniv  i varje potatis. Tryck på potatisens sidor, så att inkråmet kommer upp. Lägg in en klick smör och sedan fyllningen.

Servera!



Lax med creme fraiche



Jag har bara ett ord som kan beskriva denna rätt. Underbart!!!

Ingredienser för 2 personer:

2 st laxfiléer
matolja

Sås:
2 dl creme fraiche
1 dl vatten
1 tsk citronpeppar
2 tsk hackad basilika (fryst el. färsk)
2 tsk hackad dill (fryst el. färsk)
½-1 tsk allkrydda
½ tsk svartpeppar


Gör såhär:

Sätt ugnen på 225°.
Olja fiskbitarna på undersidan så de inte fastnar i ugnsformen under tillagning. Krydda med lite citronpeppar om så önskas. Grädda fisken i mitten av ugnen i ca. 15 minuter.

Under tiden kan du blanda samman resten av ingredienserna i en lagom stor skål. Smaka av hela tiden innan du tillsätter all allkrydda, i och med att den är så saltig, krydda efter saltbehov.

När laxen är klar ska du tillsätta såsen i samma form som fiskbitarna och låta allt gräddas i ytterligare 10-15 minuter.

Servera med ris, potatis eller vad du föredrar :)


Smördegspaj med ajvar




Som ni har märkt älskar jag paj. Det finns så mycket gott man kan blanda in i pajer. Denna gång testade jag att göra en med smördeg och ajvar. Det blev så himla gott.

Ingredienser till ca 8-10 bitar:

1 paket fryst smördeg

Fyllning:
300-400 gram broccolibuketter
1 st rödlök
200 gram färska champinjoner
2-3 dl svarta oliver

Äggstanning:
3 ägg
3 dl mjölk
2 msk ajvar
2 tsk salt
1 tsk peppar
1 tsk timjan
3-4 dl riven ost

Gör såhär:

Klä insidan av pajform med smördeg och förgrädda på 200-225 grader tills degen fått en svagt gyllenbrun färg.

Skär broccolin i mindre bitar och skiva lök samt champinjoner. Stek först champinjonerna tills all vatten absorberas, häll sedan in broccoli, lök och oliver i ca 10 minuter. Fyll pajskalet.

Vispa ihop äggstanningen och häll över fyllningen. Låt stå i ugnen tills osten fått färg, ca 40-50 minuter, på 225 grader. Täck formen med aluminiumfolie de första 30 minuterna och tag sedan bort den så att osten får en härlig färg.

Tips:
Använd en äggskärare till champinjonerna så sparar du massa tid ;)



Smördegspaket med äpple & hallon



Till 2 paket behövs:
1 rött äpple
1 dl hallon
1 msk smör
1 msk socker
1 tsk vaniljsocker
1 krm kanel
½ krm kardemumma
2 plattor fryst smördeg
1 lätt uppvispat ägg
florsocker att sikta över

Skala och ta bort kärnhusen och skär äpplet i mindre bitar. Smält smöret i en stekpanna och stek äppelbitarna några minuter.
Strö över socker vaniljsocker, kanel samt kardemumma och stek några minuter till under varsam omrörning. Häll sist in hallonen och rör om lite lätt.
Värm ugnen till 200 grader.
Tina smördegsplattorna till hälften. Kavla ut en platta i taget och skär varje bit mitt itu i två delar. Kavla lätt så att kvadraterna blir tunnare och större. Lägg ut blandningen mitt på degbitarna. Pensla längs kanten med uppvispat ägg, lägg den andra halvan över och tryck till runt om med en gaffel så att degen håller ihop ordentligt. Lägg paketen på plåt med bakplåtspapper och pensla med ägg.
Grädda dem mitt i ugnen i ca 15-20 minuter. Låt dem svalna något och sikta sedan över florsocker.

De sura hallonen och det söta äpplet tillsammans med kryddorna är en fröjd för smaklökarna. GOTT!


Champinjon- och rotfruktssoppa




Ingredienser för ca 5 personer:

3 st morötter
1 st Palsternacka
1/4 purjolök
7 st medelstora Potatisar
1 burk champinjoner
½ röd lök
1 msk matolja/smör
2 liter vatten
2 buljongtärningar (grönsak/kyckling)
2 msk allkrydda
1 dl grädde (mat/visp)
ev. salt och peppar (jag hade 1 tsk peppar och ingen salt)

Gör så här:

Skala och skär rotfrukter i lika stora bitar. Värm en stor kastrull. Tillsätt matfettet och bryn hackad lök lite lätt.

Lägg i rotfrukterna och fräs runt någon minut under omrörning. Häll i vatten, buljongtärningar och allkrydda, rör runt. Koka (gärna under lock) tills rotfrukterna är mjuka.

Mixa rotfruktssoppan grovt med stavmixer eller mosa rotfrukterna med en potatisstöt. Tillsätt grädde och champinjonerna och koka i ytterligare 5 minuter. Smaka av soppan med salt och peppar.

Servera varm med t.ex. knäckemacka (philadelphiaost och avokado)!


Morotsbiffar



Ingredienser till 4-5 personer:

4 morötter
3 medelstora Potatisar
1 handfull hackad Purjolök
2 msk hackad bladpersilja
½ röd/grön chili
2 st ägg
1,5-3 d vetemjöl
1 tsk Peppar
1 tsk salt


Gör såhär:

Skala och riv morötter och potatis grovt med ett rivhjärn. Hacka purjolök och chili i strimlor/små bitar. Häll grönsakerna i en skål tillsammans med kryddor. Tillsätt ägg och vetemjöl. Rör om så att alla ingredienser blandas ordentligt. Konsistensen av röran ska vara fast så att den håller ihop under tillagning.

Klicka ner smet i en varm stekpanna med olja. Med hjälp av en sked tar du morotsblandning och plattar ut dem till små biffar i stekpannan ( gör först en liten biff till smakprov, krydda ytterligare om det behövs ). Stek på låg värme tills biffarna är frasiga på båda sidor ( ungefär 3-5 minuter på vardera sida beroende på hur tjocka biffar man gör ).

Serveras med klyftpotatis, ris eller varför inte en sallad.


Saras Philadelphia Lax



Lax är otroligt gott. Här kommer ett annat sätt att göra lax på. Gott gott gott!!!

Ingredienser till 2 pers:

1,5 dl bulgur
2 st laxfiléer
4 msk naturell philadelphiaost
1 msk hackad bladpersilja
haricots verts
fetaost
1,5-2 msk grillkrydda
olivolja
salt & peppar

Gör såhär:

Koka bulgur enligt anvisning. Tillsätt grillkrydda i samma kastrull som bulguren ska kokas i. Tag en skål och blanda hackad persilja och philadelphiaost samt salt och peppar efter smak.

Olja en ugnsform, droppa olja på fiskarna och bre sedan över ostblandningen på filéerna. Lägg sedan in fiskbitarna och låt gräddas i ugn ca. 30-40 minuter på 225°.

Stek önskad mängd haricots verts kryddat med salt och peppar. Servera med fetaost!

Riktigt gott!


Sockerkaka med bär



Sockerkaka är en riktig god klassiker. Varför inte lyxa till den med lite sommarbär?

Ingredienser:

200 g rumsvarmt smör
2,5 dl socker
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
2 dl frysta eller färska hallon och blåbär

Gör såhär:

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa formen. Rör smör och socker pösigt med elvisp (eller för hand), tillsätt ett ägg i taget. Rör ner mjöl, bakpulver och vaniljsocker och till sist mjölk. Häll i formen och strö bär över (tryck ner bär i smeten) - jag brukar blanda bär i smeten och blanda lite lätt och sedan hälla smeten i formen. Grädda nertill i ugnen ca 45 - 50 min. Prova med sticka. Låt svalna något i formen innan den tas ut.

Enjoy!



Spaghetti speciale




Enkelt att laga med få ingredienser och som även resulterar en otroligt god måltid.


Ingredienser till 2 pers:

200 g spaghetti
2,5-3 dl matlagningsgrädde/vispgrädde
1 burk champinjoner
smör/margarin
oliver
2 tsk allkrydda
1-2 krm peppar
ev. salt


Gör såhär:

Koka spaghetti enligt anvisning. Ta en kastrull och fräs champinjonerna i lite smör. Häll sedan in grädde samt kryddor och låt koka i ca 10 minuter. Smaka av hela tiden så att kryddsättningen blir perfekt. Salta om så önskas (behövs inte pga. att allkryddan redan innehåller massa salt).

Servera!


Chokladig kladdkaka



Ingredienser:

150 gram smör
2,5 dl strösocker
2 ägg
1,5 dl vetemjöl
3 msk kakao
1-2 tsk vaniljsocker
50-100 gram grovhackad mörkchoklad
Smör och ströbröd (till formen)


Gör såhär:

Smält smöret i en kastrull. Tag kastrullen från plattan.
Använd en matsked och rör ner först socker och sedan ägg. Blanda väl och blanda ner övriga ingredienser, sist men inte minst grovhackad choklad.
Smörj och bröa en form, ca 24 cm i diameter. Häll ner smeten i formen. Grädda ca 20 minuter, mitt i ugnen i 175 grader.
Vill du ha kakan extra kladdig prova att minska tiden till 18 minuter. Själv bakade jag denna 20-25 minuter, lite väl mycket men kakan var fortfarande saftig. Ju större form, desto lägre kaka blir det och ju kortare tid bör man grädda.

Servera med grädde eller bär :)



Apelsinglass utan glassmaskin



Detta behöver du för 6 personer:

4 st ägg
1,5 dl florsocker
3 dl grädde
½ - 1 st vaniljsstång
Fin rivet skal av 1 apelsin
Saft av 3 apelsiner
Riven mörk choklad


Gör såhär:

Separera äggulorna från vitorna. Vispa äggulorna med florsockret tills klumparna försvinner. Ta sedan en annan bunke och vispa äggvitorna till hårt vitt skum (vispen måste vara ren, annars får man inget skum). Vispa sedan grädde i en tredje bunke.

Blanda dessa tre blandningar i en och samma skål. När detta är klart ska du koka 5 msk vatten och vaniljstången under 3-5 minuter under lock. Fiska upp vaniljstången och låt den svalna innan du delar den itu och skrapar ur fröna. Fröna och vaniljvattnet som är svalt blandar du sedan in i blandningen med grädde och ägg.

Blanda även in apelsinsaft och det rivna skalet i smeten och häll allt i en lagom stor plastburk (ska in i frysen). Låt burken stå i frysen i minst 4 timmar.

Servera med riven mörk choklad.



Chokladvåfflor



Chokladvåfflor med recept från Arla är gott till starkt kaffe efter en lättare middag. Sikta florsocker över chokladvåfflorna, strö hackad choklad och servera med en klick grädde.



Ingredienser till 8-10 portioner:

3 dl vetemjöl

1/2 dl kakao
1/2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 krm salt
3 dl vispgrädde
2 1/2 dl iskallt vatten
Smör

Gör såhär:

Blanda mjöl, kakao, socker, vaniljsocker och salt. Vispa grädden. Häll i vattnet och hälften av grädden, vispa till en slät smet. Vänd ner resten av grädden i smeten. Hetta upp våffeljärnet. Pensla laggen första gången med lite smör. Häll i smet och grädda våfflorna bruna. Sikta över florsocker. Servera våfflorna direkt med vispad grädde och flisad choklad. (Jag blandade vispad grädde och hallonsylt)


Saftiga rödbetsbiffar



Ingredienser till 4-5 personer:

2 stora rödbetor
1 stor potatis
½ purjolök
1 röd/grön chili
2 st ägg
1,5-2 d vetemjöl
1 tsk citronpeppar
ev. salt och peppar efter smak

Gör såhär:

Skala och riv rödbetor och potatis grovt med ett rivhjärn. Hacka purjolök och chili i strimlor/små bitar. Häll grönsakerna i en skål tillsammans med kryddor. Tillsätt ägg och vetemjöl. Rör om så att alla ingredienser blandas ordentligt. Konsistensen av röran ska vara fast så att den håller ihop under tillagning.

Klicka ner smet i en varm stekpanna med olja. Med hjälp av en sked tar du rödbetsblandning och plattar ut dem till små biffar i stekpannan ( gör först en liten biff till smakprov, krydda ytterligare om det behövs ). Stek på låg värme tills biffarna är frasiga på båda sidor ( ungefär 3-5 minuter på vardera sida beroende på hur tjocka biffar man gör ).

Serveras med klyftpotatis, ris eller varför inte en sallad. Bearnaisesås passar utmärkt tills biffarna.



Hej alla matälskare!

Anledningen till varför jag skapade denna blogg var för att inte bara dela med mig av mat som jag själv kommit på, utan även recept som jag förbättrat/recept jag tycker är otroligt goda.

Du kan hitta förrätter, varmrätter och fantastiska efterrätter i min blogg.

Bon Appétit, hoppas det smakar!

(Alla bilder som visas i min blogg har jag själv tagit. De är alltså INTE tagna från google.se. Förutom headern)
//Sara





RSS 2.0