Smördegspaket med äpple & hallon



Till 2 paket behövs:
1 rött äpple
1 dl hallon
1 msk smör
1 msk socker
1 tsk vaniljsocker
1 krm kanel
½ krm kardemumma
2 plattor fryst smördeg
1 lätt uppvispat ägg
florsocker att sikta över

Skala och ta bort kärnhusen och skär äpplet i mindre bitar. Smält smöret i en stekpanna och stek äppelbitarna några minuter.
Strö över socker vaniljsocker, kanel samt kardemumma och stek några minuter till under varsam omrörning. Häll sist in hallonen och rör om lite lätt.
Värm ugnen till 200 grader.
Tina smördegsplattorna till hälften. Kavla ut en platta i taget och skär varje bit mitt itu i två delar. Kavla lätt så att kvadraterna blir tunnare och större. Lägg ut blandningen mitt på degbitarna. Pensla längs kanten med uppvispat ägg, lägg den andra halvan över och tryck till runt om med en gaffel så att degen håller ihop ordentligt. Lägg paketen på plåt med bakplåtspapper och pensla med ägg.
Grädda dem mitt i ugnen i ca 15-20 minuter. Låt dem svalna något och sikta sedan över florsocker.

De sura hallonen och det söta äpplet tillsammans med kryddorna är en fröjd för smaklökarna. GOTT!


Champinjon- och rotfruktssoppa




Ingredienser för ca 5 personer:

3 st morötter
1 st Palsternacka
1/4 purjolök
7 st medelstora Potatisar
1 burk champinjoner
½ röd lök
1 msk matolja/smör
2 liter vatten
2 buljongtärningar (grönsak/kyckling)
2 msk allkrydda
1 dl grädde (mat/visp)
ev. salt och peppar (jag hade 1 tsk peppar och ingen salt)

Gör så här:

Skala och skär rotfrukter i lika stora bitar. Värm en stor kastrull. Tillsätt matfettet och bryn hackad lök lite lätt.

Lägg i rotfrukterna och fräs runt någon minut under omrörning. Häll i vatten, buljongtärningar och allkrydda, rör runt. Koka (gärna under lock) tills rotfrukterna är mjuka.

Mixa rotfruktssoppan grovt med stavmixer eller mosa rotfrukterna med en potatisstöt. Tillsätt grädde och champinjonerna och koka i ytterligare 5 minuter. Smaka av soppan med salt och peppar.

Servera varm med t.ex. knäckemacka (philadelphiaost och avokado)!


Morotsbiffar



Ingredienser till 4-5 personer:

4 morötter
3 medelstora Potatisar
1 handfull hackad Purjolök
2 msk hackad bladpersilja
½ röd/grön chili
2 st ägg
1,5-3 d vetemjöl
1 tsk Peppar
1 tsk salt


Gör såhär:

Skala och riv morötter och potatis grovt med ett rivhjärn. Hacka purjolök och chili i strimlor/små bitar. Häll grönsakerna i en skål tillsammans med kryddor. Tillsätt ägg och vetemjöl. Rör om så att alla ingredienser blandas ordentligt. Konsistensen av röran ska vara fast så att den håller ihop under tillagning.

Klicka ner smet i en varm stekpanna med olja. Med hjälp av en sked tar du morotsblandning och plattar ut dem till små biffar i stekpannan ( gör först en liten biff till smakprov, krydda ytterligare om det behövs ). Stek på låg värme tills biffarna är frasiga på båda sidor ( ungefär 3-5 minuter på vardera sida beroende på hur tjocka biffar man gör ).

Serveras med klyftpotatis, ris eller varför inte en sallad.

RSS 2.0