Morotsmuffins med glasyr
Ingredienser:
- 3 st morötter
- ca 50 g sötmandel
- 2 st ägg
- 2 dl strösocker
- 1 tsk kanel
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 tsk bakpulver
- 2 dl vetemjöl
- 1 dl matolja
Glasyr:
- 100 g philadelphiaost naturell
- 0,5-1 dl vaniljsocker
- 1 tsk kardemumma
- ev. 1 tsk pressad citron
Utrustning du behöver:
- matberedare eller rivjärn
Gör så här:
Om du har en matberedare med kniv så passar det utmärkt att använda till det här receptet på morotskaka.
Skala morötterna. Om du använder matberedare: skär morötterna i mindre bitar och lägg dem i din matberedare med kniven monterad. Häll i mandeln. Kör ca 30 sek så att det blir finhackat.
Utan matberedare: Riv morötterna på rivjärn och hacka mandeln.
Tillsätt ägg och socker. Kör ca 30 sek med matberedaren eller använd elvisp eller vanlig visp. Häll ner sedan oljan i smeten.
Ta fram en bunke och blanda kanel, vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl. Häll ner detta över oljan.
Använd matberedarens impulsknapp för att blanda försiktigt eller elvispens lägsta hastighet eller en sked för att röra runt tills det blir en jämn smet.
Häll 2/3 av smeten i stora muffinsformar. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 20-25 min. Låt muffinsarna kallna.
Gör glasyren. Blanda philadelphiaost och vaniljsocker samt ev. citron- eller limesaft och kardemumma. Bred glasyren över morotskakorna med en kniv, eller fyll en sprits och spritsa olika modeller om så önskas.
Servera!
Den här morotskakan var hur god som helst, perfekt saftig och hade lagom mycket med ingredienser. För att göra kakorna vackrare så kan man lägga lite riven morot på toppen. Lägg dock inte mycket glasyr över kakorna, annars orkar man inte mer än hälften, fast det är upp till var och en ;)
Förvara morotskakan i kylskåp pga. glasyren.