Chokladig kladdkaka
Ingredienser:
150 gram smör
2,5 dl strösocker
2 ägg
1,5 dl vetemjöl
3 msk kakao
1-2 tsk vaniljsocker
50-100 gram grovhackad mörkchoklad
Smör och ströbröd (till formen)
Gör såhär:
Smält smöret i en kastrull. Tag kastrullen från plattan.
Använd en matsked och rör ner först socker och sedan ägg. Blanda väl och blanda ner övriga ingredienser, sist men inte minst grovhackad choklad.
Smörj och bröa en form, ca 24 cm i diameter. Häll ner smeten i formen. Grädda ca 20 minuter, mitt i ugnen i 175 grader.
Vill du ha kakan extra kladdig prova att minska tiden till 18 minuter. Själv bakade jag denna 20-25 minuter, lite väl mycket men kakan var fortfarande saftig. Ju större form, desto lägre kaka blir det och ju kortare tid bör man grädda.
Servera med grädde eller bär :)
Apelsinglass utan glassmaskin
Detta behöver du för 6 personer:
4 st ägg
1,5 dl florsocker
3 dl grädde
½ - 1 st vaniljsstång
Fin rivet skal av 1 apelsin
Saft av 3 apelsiner
Riven mörk choklad
Gör såhär:
Separera äggulorna från vitorna. Vispa äggulorna med florsockret tills klumparna försvinner. Ta sedan en annan bunke och vispa äggvitorna till hårt vitt skum (vispen måste vara ren, annars får man inget skum). Vispa sedan grädde i en tredje bunke.
Blanda dessa tre blandningar i en och samma skål. När detta är klart ska du koka 5 msk vatten och vaniljstången under 3-5 minuter under lock. Fiska upp vaniljstången och låt den svalna innan du delar den itu och skrapar ur fröna. Fröna och vaniljvattnet som är svalt blandar du sedan in i blandningen med grädde och ägg.
Blanda även in apelsinsaft och det rivna skalet i smeten och häll allt i en lagom stor plastburk (ska in i frysen). Låt burken stå i frysen i minst 4 timmar.
Servera med riven mörk choklad.
Chokladvåfflor

Chokladvåfflor med recept från Arla är gott till starkt kaffe efter en lättare middag. Sikta florsocker över chokladvåfflorna, strö hackad choklad och servera med en klick grädde.
Ingredienser till 8-10 portioner:
3 dl vetemjöl
1/2 dl kakao
1/2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 krm salt
3 dl vispgrädde
2 1/2 dl iskallt vatten
Smör
Gör såhär:
Blanda mjöl, kakao, socker, vaniljsocker och salt. Vispa grädden. Häll i vattnet och hälften av grädden, vispa till en slät smet. Vänd ner resten av grädden i smeten. Hetta upp våffeljärnet. Pensla laggen första gången med lite smör. Häll i smet och grädda våfflorna bruna. Sikta över florsocker. Servera våfflorna direkt med vispad grädde och flisad choklad. (Jag blandade vispad grädde och hallonsylt)
Saftiga rödbetsbiffar

Ingredienser till 4-5 personer:
2 stora rödbetor
1 stor potatis
½ purjolök
1 röd/grön chili
2 st ägg
1,5-2 d vetemjöl
1 tsk citronpeppar
ev. salt och peppar efter smak
Gör såhär:
Skala och riv rödbetor och potatis grovt med ett rivhjärn. Hacka purjolök och chili i strimlor/små bitar. Häll grönsakerna i en skål tillsammans med kryddor. Tillsätt ägg och vetemjöl. Rör om så att alla ingredienser blandas ordentligt. Konsistensen av röran ska vara fast så att den håller ihop under tillagning.
Klicka ner smet i en varm stekpanna med olja. Med hjälp av en sked tar du rödbetsblandning och plattar ut dem till små biffar i stekpannan ( gör först en liten biff till smakprov, krydda ytterligare om det behövs ). Stek på låg värme tills biffarna är frasiga på båda sidor ( ungefär 3-5 minuter på vardera sida beroende på hur tjocka biffar man gör ).
Serveras med klyftpotatis, ris eller varför inte en sallad. Bearnaisesås passar utmärkt tills biffarna.